Aankondiging

Begin november verschijnt ‘De therapeut en Anna’,  een boek van Jaap Wijkstra, gepubliceerd via uitgeverij Boekscout.nl. Op deze website zal tegen die tijd meer informatie over de inhoud en bestelwijze worden weergegeven.

Het is het verhaal van een inzichtgevende psychotherapie. Het verhaal van Anna als patiënt en mijzelf als therapeut. Het is een spannend en onroerend verhaal. Het laat zien wat er in een inzichtgevende psychotherapie kan gebeuren en hoe dat gebeurt en waarom. Mijn bedoeling is om duidelijk te maken dat wij niet alleen ons brein zijn, maar dat we ook onze psyché zijn. Het boek maakt duidelijk hoe psychodynamische kennis van belang is om onze psyché te begrijpen, om onszelf beter te begrijpen. Het maakt duidelijk dat reflectie en zelfinzicht ons kan helpen om een rijper mens te worden.

Het ‘echte zelf’ van Anna is verborgen geraakt in haar ontwikkeling. Met haar ‘aangepaste zelf’ maakt ze indruk op de ander. Het gevolg is dat ze waardering van anderen alleen kan ervaren als bedoeld voor haar ‘aangepaste zelf’ en niet voor haar ‘echte zelf’. Contacten hebben dan ook geen wezenlijke betekenis voor haar omdat haar ‘echte zelf’ er niet bij is betrokken. Als kunstenaar is ze wel in contact met haar ‘echte zelf’. In een emotioneel heftige therapie, waarin haar schilderkunst een belangrijke rol speelt, lukt het haar om het ‘aangepaste’ en het ‘echte zelf’ meer te integreren. Dit boek geeft een indringend beeld van wat er zich in het contact tussen een therapeut en een patiënt kan afspelen en wat dat kan betekenen. In deze inzichtgevende psychotherapie hecht Anna zich aan de therapeut. De  therapeut kiest ook voor haar. Beiden haken niet meer af. Binnen deze hechting doorloopt Anna alsnog een ontwikkeling die in haar jeugd gestagneerd was. In een tijd van ‘breindenken’, biologische psychiatrie en gedragstherapie laat dit boek zien dat een psychodynamische benadering van psychische problemen onmisbaar is.